Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Biyoloji Fizik

Canlılar Enerjilerini Nereden Karşılar? Enerji İhtiyaçlarını Nasıl Karşılar?

Canlıların Enerji İhtiyaçları

İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler gibi canlılar yaşam faaliyetlerini sürdürüp hayatta kalabilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Büyümek, gelişmek, hareket etmek diğer faaliyetleri sürdürebilmek için enerji ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

İnsanlar ve hayvanlar nasıl enerji üretir?
Besinlerini dışarıdan alarak oksijenli solunum yaparlar ve bunun sonucunda gerekli olan enerjiyi üretirler.

Bitkiler nasıl enerji üretir?
Fotosenter yaparak ihtiyaç duydukları besin ve oksijen üretir. Yaşamak için bu üretilen besin ve oksijenin bir kısmı kullanılır.

Bazal metabolizma: Bir insanın hayatını devam ettirmesi için ihtiyaç duyduğu minimum enerji miktarıdır.

İnsanlar yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmek için enerji kullanmaları gerekir. İnsan vücudundaki organlardan olan kalp, akciğer, beyin, böbrek gibi organlar hem çalışmak için hemde hücrelerin yenilemek için enerjiye enerji kullanmaları gerekir. İhtiyaç duyulan bu enerjinin miktarı ise insanın yaşına, kilosuna, cinsiyetine, aktiflik durumuna, aldığı oksijen
miktarına ve mevsimlere göre farklılık göstermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bazal metabolizma hızı insanın hayatta kalmasını için gerekli enerji miktarıdır ancak günlük aktiviteleri yerine getirebilmesi için bundan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Yani yürümek, çalışmak, koşmak, ders çalışmak gibi faaliyetleri yerine getirmek için bazal metabolizma hızından daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulur.

İnsanlar Enerjilerini Karşılarken Nelere Dikkat Etmelidir?

İnsanlar ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılamak için ise yüksek kalorili yani yüksek enerjili besinler tüketmeleri gerekir. Ancak bunu yaparken de dengeli olmak çok önemlidir. Çünkü ihtiyaç duyulan enerjiden daha fazlası yada daha azı sağlık açısından ciddi sorunlar oluşturur.

İnsanlar ihtiyaç duydukları enerjiyi gerekenden az aldıkları zaman hâlsizlik, yorgunluk ve hastalık gibi sağlık sorunları ile karşılaşır. Tam tersine ihtiyaç duyulan enerjiden daha fazlasını aldıkları zaman ise bu enerji vücutta depolanarak kilo alımına neden olur. Bu kilo alımı ilerleyen zamanda obezite gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

İnsanların besinlerden aldıkları enerji ne fazla ne de eksik olmalıdır. Yani dengeli bir şekilde vücudun ihtiyacı kadar alınmalıdır. Bu enerji dengesini sağlamak için ise çeşitli besin gruplarından faydalanmak gerekir.

Tüketilen besinler vücudun günlük ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin alınmasına özen gösterilmelidir. Bu besin grupları dengeli bir şekilde alınmalıdır. Eğer herhangi biri az yada fazla alınırsa sağlık sorunları ortaya çıkacaktır. Ancak bu besin grupları dengeli bir şekilde alınırsa insan sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Besinlerin Enerji Birimi

Besinlerden aldığımız enerji birimi genellikle kalori olarak ifade edilmektedir. Ancak bu enerji birimi joule olarak da ifade edilir. Genellikle kalori biriminin kullanılmasının nedeni insan vücudunda besinlerin işlendikten sonra el edildiği enerji miktarı olmasıdır. Yani tükettiğimiz bir besin sindirim sisteminde işlendikten sonra ortaya çıkan enerji kalori olarak ifade edilmektedir. Marketlerden aldığımız ürünlerin üzerinde de enerji birimi olarak kalori yazılır.

1 Joule = 0.238846 Kalori
1 Kalori = 4.1868 Joule

Canlıların Enerji İhtiyacı İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. İnsanlar enerjiyi nereden alır?
2. Canlılar enerji üretebilmek için ne yapar?
3. Canlılar enerjilerini nasıl üretir?
4. Bitkiler enerjiyi nereden alır?
5. Bazal metabolizma nedir?
6. Bazal metabolizma hızı neye bağlıdır?
7. İnsanların enerji ihtiyaçlarını karşılarken nelere dikkat etmelidir?
8. İnsanlar ihtiyaç duyduğu enerjiden fazla yada az enerji alırsa ne olur?
9. Enerji birimi kalori neyi ifade eder?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com