Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Kimya

Nem, Bağıl Nem ve Kuru Hava Nedir? Atmosferde Su Buharı ve Önemi

Nem, Bağıl Nem ve Kuru Hava

Nem: Havadaki su buharıdır.
Bağıl Nem: Belirli bir sıcaklıkta havada bulunan nem miktarının, yine aynı sıcaklıkta havanın taşıyabileceği en fazla nem miktarına oranıdır. Kısaca 1 m3 havanın neme doyma oranıdır.
Kuru Hava: Su buharı olmayan yani nem bulunmayan havadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Nem, bağıl nem ve kuru hava terimleri buharlaşma ile alakalıdır. Yani nemden bahsedebilmek için buharlaşma olması gerekir. Buharlaşma yok ise kuru havadan bahsedebiliriz.

Havadaki su buharı ile birlikte oksijen, karbon dioksit, azot, argon gibi gazlar bulunur. Hava sıcaklığı değiştiği zaman oksijen, karbon dioksit, azot, argon gibi gazların miktarı sabit kalırken su buharının miktarı değişir. Havadaki nem miktarı sıcaklık ile doğru orantılı olduğu için sıcaklık artınca nem miktarı artar ve sıcaklık düşüp hava soğuyunca nem azalır. Çünkü sıcak hava soğuk havadan daha fazla su tutar. Örnek vermek gerekirse hava 30°C iken 30 gram nem tutar ve 20°C iken 17,3 gram nem tutar.

Evlerde rutubet ve küf olmasının nedeni de nemdir. Özellikle bodrum katlarındaki evlerde rutubet olması ve duvarlarının küflenmesinin nedeni de budur. Çünkü ev serindir ve evin camı açılıp havalandırıldığında evin içerisinde daha sıcak bir hava girer. Sıcak hava ile birlikte nem girecektir. Ev serin olduğu için bu nemli sıcak hava soğuyacak ve havadaki su buharı yoğuşarak suya dönüşecek. Sonuç olarak dışarıdan
gelen sıcak ve nemli hava evin soğuk duvarlarında yoğuşarak duvarlarda rutubet ve küflenmeye neden olur. Örneğin eve giren 1 m3 hava, 30°C’tan 20°C’a düşerse yaklaşık 12,7 gram su buharı yoğuşarak suya dönüşür.

Nemin sıcaklık ile doğru orantılı olduğunu söylemiştik. Dolayısı ile hava sıcaklığı arttıkça
havadaki nem miktarı artar, hava soğudukça nem miktarı azalır. Bu nedenle yaz aylarında nem daha fazla olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Doygunluk noktası: Hava kütlesinin alabileceği en fazla nem miktarıdır. Hava doygunluk noktasına ulaşınca daha fazla nem tutamaz ve sıcaklık düştüğü zaman yağış başlar.

Atmosferde Su Buharı ve Önemi

Bilgi: Atmosferdeki su buharına nem denir.

Su her sıcaklıkta buharlaşır. Bu yüzden her zaman havada su buharı bulunur. Yoğuşma ise buharlaşmanın tersidir, yani su buharının tekrar su haline geçmesidir. Atmosferdeki su buharı aşırı ve ani bir şekilde soğuyunca yoğuşma meydana gelir ve yağmur yağar. Eğer yoğunlaşma ortamı aşırı ve ani bir şekilde soğursa bu defa su buharı yoğunlaşmadan direkt katı hale geçerek kırağılaşma görülür.

Görüleceği üzere atmosferdeki su buharının en büyük önemi yağmur ve kırağılaşma gibi doğa olaylarını meydana getirmesidir. Su kaynaklarındaki suyun buharlaşıp tekrar yoğuşması su döngüsünü meydana getirir. Su döngüsü canlıların yaşamı için hayati bir öneme sahiptir ve bu da atmosferdeki su buharının önemini gözler önüne sermektedir.

Atmosferde su buharının bulunduğu katman troposferdir. Su buharının tamamı bu katmandadır ve su döngüsünün devamlılığı sağlanır. Hava olayları sadece su buharının oluştuğu troposferde görülür.

Sponsorlu Bağlantılar

Su buharı yada diğer bir tabirle nem canlıların hayatını devam ettirmeleri için çok önemlidir. Eğer su buharı olmazsa dünyamız çölleşir. Nemin olmadığı yerlerde aşırı ısınma ve soğuma meydana gelir. Bu da yaşam koşullarının bozulmasına ve değişmesine neden olur. Bir çok canlının yaşam faaliyetlerini devam ettirememelerine neden olur.

Nem (Su Buharı) İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, nem konusunu anlamışsınız demektir.

1. Nem nedir?
2. Bağıl nem nedir?
3. Kuru hava nedir?
4. Buharlaşma ve yoğuşma nedir?
5. Yağmur nasıl yağar?
6. Atmosferdeki su buharının önemi nedir?
7. Atmosferde su buharının bulunduğu katman hangisidir?
8. Evlerde rutubet ve küf neden olur?
9. Atmosferdeki su buharına ne denir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com