Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Biyoloji

Bakterilerin Madde Döngüsüne Katkıları Nelerdir?

Madde Döngüsünde Bakterilerin Görevi

Bir gram toprakta 40 milyon bakteri hücresi ve bir mililitre tatlı suda milyon bakteri hücresi bulunur. Dünya üzerinde yaklaşık 5×10 üzeri 30 bakteri vardır, bu da tüm bitki ve hayvanlarınkini aşan bir biyokütle oluşturuyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Zararlı bakteri türleri olduğu gibi faydalı bakteri türleri de bulunmaktadır. Ayrıştırıcı olarak görev yapan bakteriler madde döngüsüne katılarak önemli bir görevi yerine getirir. Bu bakteriler organik maddelerin inorganik maddelere dönüşümünü
sağlar. Böylece madde döngüsüne katkıda bulunurlar.

Fermantasyon yapabilen bakteriler, madde döngüsünde son ürün olarak etil alkol ve laktik asit gibi ürünler oluşturur.

Canlılar için gerekli olan oksijen, su, azot, karbon, fosfor ve kükürt madde döngüleri ile elde edilir. Bu döngülerde saprofitler ve kemosentetik bakterilerin çok büyüktür. Bu bakteriler ölü canlıları (ceset, yaprak, bitki, ağaç vb.) ve organik atıkları ayrıştırarak inorganik maddelere dönüştürürler. Böylece serbest kalan inorganik maddeler fotosentez ve kemosentez yoluyla tekrar organik maddelere dönüştürülür.

Bakteriler atmosferden azot dönüşümü gibi besin döngüsünün birçok aşamasında, besin maddelerinin geri dönüştürerek hayati önem taşırlar. Besin maddesi döngüsü ölü cisimlerin parçalanmasını içerir.

Sponsorlu Bağlantılar

Atmosferde %78 oranında azot bulunur ancak bu azot serbest halde bulunmadığı için canlılar tarafından direkt kullanılamaz. Bu azotun canlılar tarafından kullanılabilmesi için kemosentetik bakteriler tarafından nitrat (NO3) tuzlarına çevrilmesi gerekir.

Hidrotermal menfezleri ve soğuk sızıntıları çevreleyen biyolojik topluluklarda, ekstremofil bakteriler, çözünmüş bileşikleri dönüştürerek yaşamı sürdürmek için gerekli besin maddelerini sağlarlar. Örneğin hidrojen sülfür ve metanı enerjiye dönüştürürler.

Bakterilerin Madde Döngüsü İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Bakterilerin madde döngüsündeki esas görevi nedir?
2. Bakteriler azot döngüsüne nasıl katılır?
3. MAdde döngüsüne hangi bakteriler katılır?
4. Bakteriler madde döngüsünde son ürün olarak hangi maddeLeri oluşturur?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com