Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Coğrafya

Doğal Çevreden Nasıl Yararlanırız? Doğal Çevreden Yararlanma

Çevre ve İnsan

İnsan ile çevre iç içedir ve sürekli çevreden faydalanmaktadır. İnsanlar ihtiyaçlarını neredeyse tamamını doğal çevreden karşılamaktadır. İnsan çevreden faydalanırken çevre kendi ihtiyaçları doğrultusunda değiştirebilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Çevre: İnsanlarla birlikte diğer bütün canlıların her zaman etkileşim içinde olduğu doğal ve beşerî yaşam alanıdır. 

İnsanlar doğal çevreden ihtiyaçlarını karşılamak için faydalanır. Ancak son yüzyılda dünyadaki insan nüfusu arttığı için doğal çevre gereğinden fazla tahrip ediliyor.

Doğal Çevreden Yararlanma Yolları

İnsanların doğal çevreden yararlanması ihtiyaçlarını karşılamak amacını taşır. Bu yüzden insanların doğal çevreden yararlanmasını maddeler halinde kısaca sıralamak gerekirse;

  • Beslenme,
  • Barınma,
  • Dinlenme,
  • Üretim,
  • Hammadde,
  • Ulaşım,
  • Turizm,
  • Enerji.

Beslenme: İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için hem bitkisel hemde hayvansal besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden tarih boyunca insanlar iklimin elverişli olduğu verimli topraklarda tarım yapmıştır, mera ve çayırlarda ise hayvancılık yapmıştır. Zamanla nüfus arttıkça barajlar ve sulama kanalları yaparak daha geniş alanlarda tarım yapmışlardır. Ancak bu durum, bazı alanlarda doğal çevrenin zarar görmesine neden olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Barınma ve Dinlenme: İnsanlar hem çevredeki zararlı canlılardan hemde çevrenin doğal olumsuzluklarından korunmaya ve dinlenmeye ihtiyaç duyar.  Bu yüzden doğal çevrede bulunan ağaç, taş, toprak gibi malzemeleri kullanarak kendilerine barınaklar inşa etmiştir. Teknoloji ile birlikte doğal çevreye olan ihtiyaç azalmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanın doğaya karşı bağımlılığı azalmıştır. Bunun yerine doğadan
elde ettiği çimento, çakıl, kum ve demirden, betonarme ya da çelik yapılar inşa etmiştir.

Üretim: İnsanlar yaşam için elverişli olan çevre koşullarını tercih eder. Özellikle su kaynaklarına ve tarım alanı olan çevrelere yakın yerleri tercih eder. İçme suyu ihtiyacını ve tarım alanlarını sulama ihtiyacını karşılamak için doğal tatlı su kaynaklarının olduğu çevreleri tercih eder. Ayrıca zamanla üretim için sanayi tesislerini de bu bölgelere kurmuştur. Yine üretim için göl, deniz, akarsu çevrelerine yerleşmiştir.

Hammadde: Günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için kullandığımız hemen hemen her şeyi doğal çevreden elde ettiğimiz hammaddelerden almaktayız. Bu hammaddeleri sanayi tesislerinde işleyerek kullanırız. Evlerimizdeki eşyalar, otomobiller, binalardaki kullanılan beton ve demirler ve daha bir çok şeyin kaynağı doğadaki hammaddelerdir. Isınma ve enerji ihtiyacını karşıladığımız petrol, doğal gaz ve kömür gibi madenlerde doğal çevrenin hammaddelerindendir.

Ulaşım: İnsanlar için en büyük ihtiyaçlardan birisi de ulaşım ihtiyacıdır. Bir yere gitmek yada mal ve hizmetleri başka bölgelere götürebilmek için ulaşıma ihtiyaç duyulur.Bu yüzden kara yolları, havalimanları, demir yolları, limanlar, köprüler, tüneller vb gerekir. Elverişsiz yeryüzü şekilleri nedeniyle ulaşım zorluğu yaşanmaktadır. Bu yüzden bu gibi bölgelere tüneller veya köprüler yapılmaktadır.

Turizm: Turizm faaliyetleri insanların gezmek, eğlenmek ve tatil ihtiyacını karşılar. Sıcak kıyı bölgelerde yaz turizmi, soğuk dağlık bölgelerde ise kış turizmi yapılmaktadır.  Turistik değeri olan mağaralar, yer altından çıkan sıcak su kaynakları, ormanlar, akarsular gibi alanlar da turizm faaliyetleri açısından önem taşımaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Enerji: Güneş, rüzgâr ve su kaynaklarında ise ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi elde ederiz. Suyun olduğu bölgelere baraj ve termik santraller inşa ederek de enerji üretiriz. Böylece enerji ihtiyacımızı da doğal çevreden karşılamış oluruz.

Doğal Çevreden Yararlanma İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Doğal çevre nedir?
2. Doğal çevreden hangi ihtiyaçlarımızı karşılarız?
3. Doğal çevreden enerji ihtiyacımızı nasıl karşılarız?
4. Doğal çevreden beslenme ihtiyacını nasıl karşılarız?
5. Doğal çevreden barınma ihtiyacını nasıl karşılarız?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com