Kaynama Nedir?
Kaynama: Belli bir sıcaklığa ulaşan sıvının her yerinde buharlaşma meydana gelmesine kaynama denir. Diğer bir tabirle, sıvının yüzeyindeki buhar basıncı ile dış basıncının eşit olduğu durumda, sıvının her yerinden gaz kabarcıkları çıkması olayıdır.
Sıvıların sıcaklık ile beraber ilk olarak yüzeyinde buharlaşma görülür. Ancak belli bir sıcaklığa ulaşınca yüzey ile beraber içindede buharlaşma yani gaz kabarcıkları çıkmaya başlar. İşte sıvının her yerinde buharlaşmanın olması yani gaz kabarcıklarının çıkması, sıvının kaynadığını gösterir.
Kaynama Noktası Nedir?
Kaynama Noktası: Sıvının yüzeyindeki buhar basıncı ile dış basıncın eşit olduğu sıcaklık noktasına denir.
Normal Kaynama Noktası: Atmosfer basıncında (1 atm: 760 mm Hg) gerçekleşen kaynamaya normal kaynama noktası denir.
Kaynama Noktasını Etkileyen Faktörler
- Dış basınç
- Sıvının cinsi
- Sıvının saflığı
Sıvının cinsi ve saflığı kaynama noktasını etkiler ve değiştirir. Dış basınç da kaynama noktasını etkiler. Dış basınç azalınca kaynama noktası da düşer. Atmosfer basıncı deniz seviyesinde 1 atm’dir. Atmosfer basıncı deniz seviyesinden yukarılara
doğru çıkıldıkça azalır. Dolayısı ile deniz seviyesinden yukarıya çıkıldıkça kaynama noktası düşer. Örnek vermek gerekirse, deniz seviyesinde suyun kaynama noktası 100 °C’dir fakat dış basıncın 255 mm Hg olduğu Everest’te suyun kaynama noktası 71 °C olmaktadır.
Tam tersine deniz seviyesinde aşağıya inildikçe kaynama noktası yükselir. Yani dış basınç arttıkça kaynama noktası da artar. Örneğin deniz seviyesinden 1000 metre aşağı indiğinizde dış basınç 855 mm Hg olur ve suyun kaynama noktası yaklaşık 103 °C olur.
Isıtıcının gücü, sıvının miktarı ve kabın şekli kaynama noktasını etkilemez.
Kaynama Noktası İle İlgili Sorular
Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.
1. Kaynama nedir?
2. Kaynama noktası nedir?
3. Kaynama noktası nelere bağlıdır?
4. Kanama noktası basınçla nasıl değişir?
“Kaynama ve Kaynama Noktası Nedir? Kaynama Noktasını Etkileyen Faktörler” için bir yanıt
çok sağol ödevim vardı sizin sayenizde yaptım bayy