Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Fizik

Lazer Nedir? Lazer Nasıl Çalışır? Lazerin İcadı

Lazer Nedir?

Lazer, tüm fotonların tutarlı bir durumda bulunduğu bir ışık demeti oluşturmak için kuantum mekaniği prensipleri üzerine kurulmuş bir cihazdır. (Çoğu ışık kaynağı, fazın rasgele değiştiği yerde tutarsız ışık yayar.) Diğer etkiler arasında, bir lazerin ışığının genellikle sıkı bir şekilde odaklandığı ve fazla ayrılmadığı, böylece geleneksel lazer ışınının oluştuğu anlamına gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

Daha kısa bir tabirle, çok şiddetli, koherent ve tek renk ışık elde etmeye yarayan optik düzeneklerdir. Bir diğer adı da maserdir. Optik kaynaklar olan lazerler, fotonları uyumlu bir hüzme şeklinde oluşturmaya yarar.

Lazer ismi İngilizce’den dilimize geçmiştir. LASER sözcüğü dilimize LAZER şeklinde geçmiştir. LASER aslında “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Anlamı ise “Uyarılmış Radyasyon Emisyonuyla Işık Amplifikasyonu”dur.

Lazeri Kim Buldu?

Lazerin bulunuş süreci 1917’de Albert Einstein’ın ve diğer bilim adamlarının çalışmalarına dayanıyor. Charles H. Townes, Nicolay Basov ve Aleksandr Prokhorov isimli fizikçiler, 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü en eski lazer prototiplerinin geliştirilmesinden ötürü aldılar. Theodore Maiman, 1960 yılında ilk çalışan lazeri geliştirdi ve bu cihaza lazer ismini verdi. İlk kez C. H. Townes tarafından 1953 yılında mikrodalga üzerine bir düzenek geliştirdi ve buna maser adını verdi. 160 yılında ise T. H. Maiman lazeri geliştirdi.

Lazer Nasıl Çalışır?

En basit ifadeyle lazer, “kazanım ortamında” elektronları uyarılmış duruma uyarmak için ışığı kullanır (optik pompalama). Elektronlar daha düşük enerjili okumamış duruma düştüğünde foton yayarlar. Bu fotonlar iki aynanın arasına geçer, bu yüzden kazanma ortamını uyarıcı ve ışığın yoğunluğunu yükseltici daha fazla foton oluyor. Aynaların birindeki dar bir delik, az miktarda ışığın kaçmasına izin verir. İşte bu ışık lazer ışınının tam da kendisidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Lazer Türleri

Bir lazerin “ışığı” görünür spektrumda olması gerekmez, ancak herhangi bir tür elektromanyetik radyasyon olabilir. Mesela bir maser, görünür ışık yerine mikrodalga radyasyon yayar ve bu da bir lazer türüdür. Maser aslında daha geneldir ve lazerden önce geliştirilmiştir. Bir süre boyunca, görünür lazere optik maser adı verildi, ancak bu kullanım yaygın kullanım dışına çıktı.

Lazer İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Lazer nedir?
2. Maser nedir?
3. Lazeri kim bulmuştur? Lazerin icadı nasıl olmuştur?
4. Lazerin çalışma prensibi nasıldır?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com