Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Biyoloji

Mantarların Biyolojik ve Ekonomik Önemi – Faydaları, Zararları ve Kullanım Alanları

Mantarların Biyolojik Önemi

Mantarlar ekosistemin önemli birer parçalarıdır. Mantarlar son iki milyar yıldır bitki ve hayvansal yapılarını çürüterek elementlerin serbest bırakılmaları sağlamışlardır. Orman ekosistemlerinde karbondioksit salınımı da mantarlar tarafından gerçekleştirilir. Yine mantarlar bitkilerle ortak yaşam kurarak bitki gelişimi için toprağın yapısını da uygun hale getirir ve toprağı humus bakımından zenginleştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bazı mantarlar zehirleyici etkiye sahiptirler. Bu yüzden insan sağlığı açısından tehlike arzetmektedir. Bazı mantarlardan elde edilen etken maddeler ise bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle bakteriyel hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılır. Yine bu bakterilerden elde edilen etken maddelerle tarım ilaçları yapılır ve biyolojik silah yapımında kullanılır.

Mantarların Zararları

Mantarlar çoğunlukla ayrıştırıcı ve parazit mantarları olarak sınıflandırılır. Parazit mantarlar insanlarda hastalığa neden olucu özelliklere sahiptir. Deride kaşıntı, saçkıran, ağız ve boğazda pamukçuk, akciğerlerde aspergilloz denilen hastalıklara
neden olan parazit mantarlardır. İnsanların ağız ve bağırsaklarında Candida türü mantarların çoğalması da mümkündür. Bunun nedeni ise ateşli hastalıklar, uzun süreli antibiyotik kullanımı ve bağışıklık sistemini baskılayan bazı ilaçlardır.

Mantarların Ekonomik Önemi

Ayrıştırıcı mantarlar, organik atıkları inorganik maddelere dönüştürürler. Bu özellikleri bakımında yeryüzünde madde döngüsüne önemli ölçüde katkı sağlarlar.

Maya mantarları fermantasyon yapabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden bu mantarlar  deterjan ve ilaç sanayinde kullanılır. Böylece peynir, alkol, antibiyotik ve ekmek yapımında kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Alexander Fleming, 1928 yılında bir küf mantarından penisilin elde etmiştir. Dolayısı ile bazı küf mantarlarından elde edilen antibiyotikler, bakterilerin yaşamsal  faaliyetlerini engellediğinden bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Zehirsiz bazı şapkalı mantar türleri ise protein, B vitamini ve mineral bakımından zengin olduğu için insanlar tarafından besin olarak tüketilir.

Mantarların Kullanım Alanları ve Faydaları

  • Fırıncılık ve fermantasyon endüstrisinde maya olarak kullanılır.
  • Alkollü içki endüstrisinde kullanılır.
  • Sitrik asidin endüstriyel olarak üretilmesinde kullanılır.
  • Ekmek yapımında kullanılır.
  • Bazı peynir tiplerinin yapımında kullanılır.
  • Penisilin gibi birçok yararlı antibiyotiğin yapımında kullanılır.
  • Thiamin, biyotin, riboflavin gibi bazı vitaminlerin hazırlanmasında kullanılır.
  • Bazı enzim (amilaz, pektolaz) ve hormonların (gibberellin gibi) üretiminde kullanılır.
  • Genetik çalışmalarda kullanılır (Neurospora mantarı).
  • Tarım ilacı yapımında kullanılır.
  • Biyolojik silah yapımında kullanılır.
  • Besin olarak tüketmek amacıyla kullanılır.

Mantarların Önemi İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Mantarların önemini kısaca açıklayınız?
2. Mantarların zararları nelerdir?
3. Mantarların faydaları nelerdir?
4. Mantarların kullanım alanları nelerdir?
5. Mantarların ekonomik açında önemi nedir?
6. Mantarların biyolojik açıdan önemi nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com