Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Türkçe

Mektup Nasıl Yazılır? Mektup Yazma Aşamaları

En eski iletişim araçlarından biri olan mektup, günümüzde çok fazla tercih edilmese de kullanılmaktadır. Genellikle nostalji yapmak isteyenler tarafından özel mektuplar gönderiliyor. Bunun dışında edebi mektuplar, iş mektupları ve resmi mektuplar da kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Sizde mektup yazmaya karar verdiyseniz ve nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız, işte size mektup yazma aşamaları…

Ayrıca bkz: Özel Mektup ile Edebi Mektup Benzerlikler ve Farklılıkları

Mektup Yazma Aşamaları

1. Amaç ve Muhatabı Belirleme: İlk olarak mektubun kime yazılacağını ve hangi amaçla yazılacağını belirlemeniz gerekir. Bu sayede mektupta kullanılacak dil ve üslup belirlenmiş olur.

2. Mektubun İçeriğini Belirleme: İkinci adımda ise mektupta nelerin anlatılacağı yani konusu belirlenir. Mektupta anlatılacak konular uygun bir sıraya konarak taslak haline getirilir.

Sponsorlu Bağlantılar

3. Hitap Etme İfadesi Belirleme: Mektup hitap sözüyle başlar ve yazılan kişi yada kuruma uygun bir hitapla başlar. Hitap ifadesinden sonra virgül (,) konur.

4. Mektubu Yazanın Kendini Tanıtması: Mektubu yazan kişi kendini kısaca tanıtır. Adını, soyadını, mesleğini vb. belirtir.

5. Mektup Konusunu Yazma: İkinci adımda belirlediğimiz taslak konu aşamada ikinci aşamada belirlenen ve belirli bir sıraya konulan içerik yani konu yazılır. Detaylı bir şekilde mektubun neden yazıldığı anlatılır. Mektubun konusu çeşitli yönlerle ele alınır ve gönderilen kişiyle ilgili duygu ve düşüncelere yer verilir. Bu bölümde mektubun muhatabından istenenler dile getirilir. Mektubun esas bölümü budur. Mektubun türüne ve muhatap ile ilişki göz önünde bulundurularak uygun bir dil ve üslup kullanılır.

6. Selam, Sevgi, Saygı İfadesi Kullanma: Mektuba son verirken selam, sevgi veya saygı ifadesi kullanılır. Bu ifadeler mektup türüne ve muhatap ile olan ilişki durumuna göre değişir.

7. Ad-Soyad, Tarih, İmza, Adres Yazma: Mektubun sağ üst köşesine mektubun yazıldığı tarih yazılır. Mektubun sağ alt köşesine ad, soyad yazılır ve imza atılır. Sol alt köşesine ise adres yazılır.

Sponsorlu Bağlantılar

8. Dil, Yazım ve Noktalama Hatalarını Düzeltme: Mektup yazıldıktan sonra baştan sona gözden geçirilir ve varsa dil, yazım ve noktalama hataları düzeltilir.

9. Mektubu Gönderme: Mektup yazılan kağıt zarfa sığacak bir şekilde düzgünce katlanır ve zarfın içine konur. Zarfın ağzı yapıştırıldıktan sonra zarfın arka yüzünün sol üst köşesine gönderenin adı ve adresi yazılır. Zarfın sağ alt köşesine alıcının adı ve adresi yazılır, sağ üst köşesine ise pul yapıştırılır ve mektup postaya verilir.

Mektup Yazma İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Mektupta kullanılan dil ve üslubu ne belirler?
2. Mektuba nasıl başlanır?
3. Mektubun neden yazıldığı ve konusu hangi bölümde anlatılır?
4. Mektuba nasıl son verilir?
5. Mektup kağıdının düzeni nasıldır?
6. Mektup gönderirken nelere dikkat edilir? Zarf düzeni nasıl olmalıdır?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com