Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Tarih

Mute Savaşı – Önemi, Nedenleri, Sonuçları, Komutanlar

Mute Savaşı Kısaca

Mute savaşı kaç yılında oldu?: 629 yılının Eylül ayında yani hicretin 7. yılında meydana geldi.
Mute savaşı nerede oldu?: Kudüs yakınlarındaki Mute meydanında yapıldığı için savaşa Mute Savaşı denilmiştir.
Mute savaşını kim kazandı?: İslam kaynaklarına göre müslüman ordusu kazanmıştır yada geri çekilmiştir. Hristiyan kaynakları ise Bizansın kazandığını söyler.
Mute savaşı kimler arasında oldu?: Doğu Roma İmparatorluğu yani Bizans ile Müslümanlar arasındaki yapıldı.
Mute savaşının önemi?: Bizans ile Müslümanlar arasındaki ilk muharebedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Mute Savaşının Sebepleri

İslam Peygamberi Hz. Muhammed, büyük devletlerin hükümdarlarını İslam’a davet etmek için elçiler göndermekteydi. Müslümanlardan Haris bin Umeyr’i Bizans İmparatorluğu’na bağlı Busra (Havran) valisine yani Gassanilere gönderdi. Ancak Gassani valisi Şürahbil, Hz. Muhammed’in elçisi Haris bin Umeyr’i öldürdü. Bunu haber alan Hz. Peygamber bir ordu hazırlayarak bölgeye sevk etti.

Ayrıca bkz: Hayber’in Fethi

Hz. Muhammed’in Bizans İmparatoru Herakliyus’a gönderdiği mektup

Mute Savaşı

Mute Savaşı Komutanları

Hz. Muhammed tarafından 3.000 kişilik bir ordu oluşturuldu. Hz. Muhammed ordunun komuta edilmesi konusunda şöyle bir emir verdi;

“Zeyd bin Harise’yi kumandan tayin ettim. Zeyd bin Harise şehit olursa yerine Cafer bin Ebu Talib geçsin. Cafer bin Ebu Talib şehit olursa, Abdullah bin Revaha geçsin. Abdullah bin Revaha da şehit olursa, Müslümanlar aralarından münasip birini seçip onu kendilerine kumandan yapsın.”

Buna göre Mute Savaşı komutanları şöyle olmuştur;

Sponsorlu Bağlantılar
  1. Zeyd bin Harise
  2. Cafer bin Ebu Talib
  3. Abdullah bin Revaha
  4. Halid bin Velid

Savaşın Başlaması

İslam ordusunun üzerine geldiğini öğrenen Gassani hükümdarı Şürahbil, Bizans İmparatoru Herakleios’tan yardım istedi. Şürahbil tarafından kardeşi Sedus komutasındaki bir birlik İslam ordusunu karşılamaya gönderildi. Vadi’l Kura denilen bir bölgede İslam ordusu ile Sedus’un ordusu savaştı ve Sedus öldürüldü.

İslam Ordusu ilerlemeye devam etti ve Şam’ı geçti. Bizans İmparatoru Herakleios’un 100.000 kişilik bir ordu ile geldiği haberini aldılar. Buna rağmen Müslümanlar kendilerinden 30 kat daha fazla olan Bizans ordusu ile savaşmaya karar verdiler.

Mute Meydanı’nda yapılan savaşta, Hz. Muhammed’in ismini saydığı komutanlardan Zeyd bin Harise, Cafer bin Ebu Talib ve Abdullah bin Revaha şehit edildi. Bunun üzerine 4. komutan olarak Halid bin Velid başa geçti. Müslümanlar akıllıca hamlelerle Bizans ordusunu bozup darbeler vurmayı başardı. Ancak Bizans ordusunun 30 kat fazla olmasını göz önünde bulunduran müslümanlar savaşa daha fazla devam etmedi ve Medine’ye geri dönme kararı aldı. Bizans ordusu ise fazla kayıp verdiği için İslam ordusunu takip etmedi.

Mute Savaşının Sonuçları

İslam ordusu sayıca çok az olmasına karşın Bizans ordusuna büyük zararlar verdirdi. Bizans ordusu çok fazla kayıp verdi ve buna karşın Müslümanlar 12 yada 15 şehit verdi. Müslümanlar savaşa devam etmeyerek geri çekilmiştir. Müslümanların böyle büyük bir orduya karşı savaşıp planlı bir şekilde geri çekilerek Medine’ye ulaşması zafer olarak tabir edilmektedir. Bu savaş Müslümanlarla Bizans arasındaki ilk savaş olma özelliğine sahiptir.

Dip Not: Mûte Savaşı’nda ikinci komutan Cafer bin Abu Talip, yani Hz. Ali’nin abisi Cafer’in iki kolu kesilerek şehit edildi. Aynı zamanda göğsünde elli kadar kılıç ve ok yarası olduğunu haberi verildi. Hz. Peygamber’in, Cafer’in kesilen iki eline karşılık Allah’ın Cafer’ iki kanat verdiğini müjdeledi ve Cafer daha sonra Cafer-i Tayyâr diye anılmıştır. 

Sponsorlu Bağlantılar

Mute Savaşı İle İlgili Sorular

  • Mute Savaşı ne zaman oldu?
  • Mute Savaşı kimler arasında oldu?
  • Mute Savaşının önemi nedir?
  • Mute Savaşı kimler arasında oldu?
  • Mute Savaşı komutanları kimdir?
  • Mute Savaşının sonuçları nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com