Omurgalı Hayvanların Ortak Özellikleri Omurgalı hayvanlar kendi arasında balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olmak üzere 5 gruba ayrılır.
Özellikleri
Vücutlarının sırt kısmında omurlardan meydana gelen omurga bulunur. Bireysel veya koloniler hâlinde yaşarlar. Karada veya suda yaşarlar. İç iskeleti kemikten veya kıkırdaktan yapılmıştır. Vücudun sırt bölümünde ise sinir kordunu bulunur. Bütün omurgalılarda kapalı dolaşım sistemi görülür. Kalp yapısı gelişmiş ve iki ile dört odacık arasında olur. Akciğer veye solungaç solunumu yaparlar. Gövdesine bağlı iki çift üyeye sahiptir. Sindirim sistemi için özelleşmiş bölgeler bulunur. Otobur, etobur, hem otobur hem etobur olan türleri vardır. Boşaltım organları bulunur. Boşaltım sonucu atıklar oluşur. Üreme eşeyli olarak gerçekleşir. Dış döllenme veya iç döllenme görülür. Yavru bakımı vardır. Omurgalı Hayvan Çeşitleri ve Kısaca Özellikleri Balıklar
Tatlı yada tuzlu suda yaşarlar. Vücutları pullarla kaplıdır. Solungaç solunumu yapar. Vücut ısısı değişken canlılardır. Hareketi yüzgeçleri ile yaparlar. Genelde dış döllenme görülür. Yumurta ile çoğalırlar. Kış uykusuna yatmaz. Örnek : Köpek balığı, çekiç balığı, vatoz balığı, hamsi, levrek, kalkan, denizatı, sazan.Detaylı bilgi: Balıklar İki Yaşamlılar Başkalaşım geçirir. Dört veya beş parmaklı üyeleri vardır. Vücut ısısı değişken canlılardır. Hayatlarının başlangıcında suda, sonra karada yaşarlar. Solungaç, akciğer ve deri solunumu görülür. Kış uykusuna yatarlar. Örnek : Bacaksız kurbağa, ağaç kurbağası, yılan balığı semenderi ve semender.Detaylı bilgi: İki Yaşamlılar Sürüngenler Vücutları keratinleşmiş pullarla kaplıdır. Vücut ısısı değişken canlılardır. Karada ve suda yaşarlar. Akciğer solunumu yaparlar. İç döllenme görülür. Yumurta ile çoğalırlar. Örnek : Kertenkele, bukalemun, geko, timsah, yılan ve su kaplumbağası.Detaylı bilgi: Sürüngenler Kuşlar Vücutları tüylerle kaplıdır. Karada yaşarlar. Akciğer solunumu yapar. Vücut ısısı sabit canlılardır. Dişleri körelmiştir. İç döllenme görülür. Yumurta ile çoğalırlar. Örnek : Deve kuşu, akbaba, tavuk, kaz, martı, tavus kuşu, şahin, kartal, kivi, penguen ve emu. Detaylı bilgi: Kuşlar Memeliler Vücutları kıllarla kaplıdır. Karada ve suda yaşarlar. Genelde akciğer solunumu yapar. Vücut ısısı sabit canlılardır. İç döllenme görülür. Genellikle doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır ve sütle besler. Örnek : İnek, kirpi, boz ayı, zürafa, tavşan, koala, arap atı, firavun faresi, aslan, fil, kanguru ve yarasa.Detaylı bilgi: Memeliler
Omurgalı Hayvanların Özellikleri İle İlgili Sorular Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.
1. Omurgalı hayvanların özelliklerini sıralayınız? 2. Omurgalı hayvanlar kaça ayrılır? 3. Omurgalı hayvanlar nelerdir? Örnekler veriniz. 4. Kısaca balıkların özellikleri nelerdir? 5. Kısaca iki yaşamlıların özellikleri nelerdir? 6. Sürüngenlerin özellikleri nelerdir? 7. Kuşların özellikler nelerdir? 8. Memelilerin özellikleri nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar