Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Türkçe

Roman Nasıl Yazılır? Roman Yazma Teknikleri ve İncelikleri

Roman Yazmaya Başlamadan Önce

Roman yazmak ve bu alanda kendinizi geliştirmek için bazı ön bilgilere sahip olmanız gerekir. Romanın ne demek olduğunu ve ne demek olmadığını bilmeniz gerekir. Öncesinde bir çok roman okumalı ve roman konusunda geniş bir bilgi hazinesine sahip olmalısınız. Çünkü okumayan bir insanın okunacak bir şeyler yazması beklenemez. Roman yazarı olabilmek için öncesinde iyi bir roman okuyucusu olmanız gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Roman yazmaya başlarken belli bir kurgu üzerinden yani oluşturduğunuz bir taslak üzerinden de gidebilirsiniz, direk bir cümle ile de başlayıp ilham geldikçe de yazabilirsiniz. Ancak daha doğru olanın bir şema oluşturarak sonuca nasıl gideceğiniz konusunda bir yol haritası oluşturmaktır. Bütün hikayeyi baştan, sahne sahne kurgulayıp, taslağını çıkarıp ve her sahneyi ele alıp geliştirmek en iyi yöntemdir.

Mutlaka her romanın önceden kafanızda bir başı ve sonu olmalıdır. Zamanla yazdıkça romanın sonu değişebilir ancak önceden yazacağınız romanın bir kısa özetini çıkarmanız işinizi fazlasıyla kolaylaştırır.

Sinopsis: Yazılacak romanın kısa özetidir. Bu özet içerisinde diyalog geçmez. Ön çalışma yapmak ve genel hatları ile romanın konseptini belirlemek için yazılır. Romanın kısa tanıtımı yapılır ve giriş, gelişme ve sonuç bölümleri yer alabilir.

Roman Yazma Adımları

İlk Adım Sabırdır

Roman yazmaya başlarken ve roman yazma aşamasında en önemli husus sabırdır. Karşınıza çıkan zorluklarda pes etmemektedir. Kararlı olmanız gerekir ve her türlü sıkıntıya rağmen romanı yazıp bitirme fikrini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız. Ben yazamayacağım, başaramayacağım, olmuyor gibi olumsuzluklar sizi roman yazmaktan vazgeçirmemelidir. Eğer bu konuda yeterince net ve kararlıysanız roman yazmaya başlayabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Romanın Konusunu ve Temasını Belirleme

Yazacağınız romanın konusunu ve temasını belirleyin. Romanın yapı unsurlarından olan olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekana geçmeden önce romanın konusunu ve ana temasını belirleyin. Böylece romanı sağlam bir ray üzerine yerleştirmiş olursunuz ve yazma aşamasında yoldan sapmazsınız. Dalda dala atlamaz ve tekrar ana temaya dönmek için çaba sarfetmek zorunda kalmazsınız.

Kendi Hikayenizi Anlatmayın

Yeni roman yazmaya başlayanların en sık düştükleri hata da budur. Romanın temasını seçtikten sonra kendi otobiyografilerini yazmalarıdır. Yani tecrübeniz olan bir alandan temanızı seçtikten sonra sizinle alakalı olmayan otobiyografilere yönelmelisiniz. Kendinizi örnek alarak değil de farklı hikayeler yaratarak yazmanız gerekir.

Doğru Bakış Açısını ve Anlatıcıyı Seçme

Yeni romana başlayanların dikkat etmesi gerekenlerden birisi de doğru bakış açısını seçmektir. Anlatıcı olarak ise üçüncü kişinin ağzından anlatım tercih edilmelidir. Çünkü en kolayı budur. Birinci şahıs ağzından yada farklı bölümleri birinci şahız ağzıyla ve üçüncü şahıs ağzıyla anlatabilirsiniz ancak bu ustalık gerektirir. Bu yüzden yeni başlayanların kolay olanı yani üçüncü şahıs ağzından anlatmayı tercih etmesi gerekir.

Kişiler ve Kahramanları Belirleme

Romanı okuyucu beğenmelidir. Okuyucuya romanı beğendiren en önemli unsurlardan birisi de seçtiğiniz kahramandır. Romanda bir çok karakter olacaktır ancak içinden bir tanesi okuyucunun enerjisini üzerine çekecek kahraman olmalıdır. Bu ana karakteriniz ne çok mükemmel olmalıdır ne de çok kusurlu olmalıdır. Çok mükemmel olursa gerçekçiliği olmaz, çok kusuru da olursa okuyucu kendisi ile özdeşleştirmez. Çok fazla ana karakter de oluşturmayın. İki yada üç tane ana karakter başarılı bir roman için yeterlidir.

Romandaki Bilgiler Doğru Olmalı

Okuyucuya güven vermek için verdiğiniz bilgilerin doğru olması gerekir. Tutarsız bilgiler verirseniz okuyucunun gözünde roman basit ve sıradan olur. Bu yüzden özellikle mekan konusunda bildiğiniz bir yeri anlatın. Bildiğiniz bir şehri, kasabayı yada bölgeyi kullanın.

Sponsorlu Bağlantılar

Romanın Süresini Belirleyin

Romanda anlattığınız hikaye ne kadarlık bir zaman dilimini kapsayacağını en baştan belirleyin. Böylece tutarsız zaman bilgileri vermemiş olursunuz. Romanın bir aylık mı, bir yıllık mı yoksa 20 yıllık süreyi mi kapsayacağını belirleyin.

Yazım Hatalarını En Sona Bırakın

Yeni roman yazanlar genellikle her şeyin kusursuz olmasını ister. Bu yüzden yazdığını sürekli elden geçirir ve düzeltmeler yapar. Ancak bunu yağmak hatadır. Bunu yaparak büyük zaman kaybı yaşarsınız ve şevkiniz kırılabilir. Bu yüzden romanı kara düzen yazın bitirin ve düzeltmeye en son iş olarak başlayın.

Son olarak yazıp bitirdiğiniz romanı güvendiğiniz bir kaç kişiye okutun. Romandan anlayan ve yapıcı eleştirilerde bulanacak kişilere okutun. Yapılan eleştirileri de büyük bir olgunlukla karşılayın. Bu eleştiriler karşısında düzeltmeniz gereken kısımlar var ise romanı tekrar elden geçirerek baskıya verebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com