Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Biyoloji

Süngerlerin Özellikleri, Yaşamı, Beslenme, Üreme ve Kullanım Alanları

Süngerler Hakkında Bilgi

Süngerler omurgasız hayvanlar grubunda yer alırlar. Süngerlerin yaşam alanları genellikle denizlerin zeminleridir. Deniz zeminine yapışarak, kayalarda veya hayvan kabuklarında yaşarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Hayvanlar alemi içerisinde en basit organizasyona sahip canlılar süngerlerdir. Gelişmiş bir sistemleri yoktur. Şekilleri ise genellikle torba, kadeh veya vazo şeklindedir.

Süngerler çok hücreli, heterotrofik, hücre duvarları olmayan ve sperm hücreleri üretmeyen canlılardır. Diğer hayvanlardan farklı olarak, gerçek doku ve organlardan yoksundurlar ve beden simetrisine sahip değildirler.

Süngerlerde İskelet

Mezohyl, süngerlerin çoğunda bir endoskeleton olarak işlev görür ve kayalar gibi sert yüzeyleri örten yumuşak süngerlerdeki tek iskelettir. Birçok süngerin iç iskeleti spongin ve / veya kalsiyum karbonat veya silikon dioksit spikülleri içerir. Bazı süngerler, organik bileşenlerinin tamamen dışına taşan iskelet harcı salgılarlar. Bu dış iskelet, hayvan derilerini oluşturan pinakositler tarafından salgılanır.

Süngerlerin Kısaca Özellikleri

  • En basit yapıya sahip hayvanlardır.
  • Suda yaşarlar.
  • Doku ve organ farklılaşması olmaz.
  • Süngerler sinir sistemine sahip değildir.
  • Sudaki besin parçacıklarıyla beslenirler.
  • Yumurta ve tomurcuklanma ile çoğalırlar.

Süngerlerde Beslenme

Vücudunda çok sayıda açıklık bulunan süngerlerin, bu vücut açıklarından su giriş çıkışı olur. Bu vücut açıklarından giren su ile besin alımı gerçekleşir. Ayrıca vücut hücreleri arasında gaz alışverişi ve atıkların uzaklaştırılması da sağlanır. Su girişi ile süngerler tarafından yakalanan mikroskobik organizmalar ve organik
parçacıklar, hücre içi sindirim yoluyla parçalanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Çoğu sudaki bakteri ve diğer gıda parçacıkları ile beslenirken, bazıları mikroorganizmaları endosimbiyon olarak sentezleyerek, tükettiklerinden daha fazla yiyecek ve oksijen üretirler. Yiyecek bakımından yoksul ortamlarda yaşayan birkaç sünger türü, büyük ölçüde küçük kabuklu hayvanları avlayan etçiller haline gelmişlerdir.

Süngerlerde Üreme

Süngerlerde üreme şekli eşeyli ve eşeysizdir. Süngerlerin kendini yenileme yetenekleri vardır. Süngerler ne kadar küçük parçalara ayrılsalar ayrılsın, yine de küçük parçalardan yeni bir canlı meydana gelebilir.

Süngerlerde Hareket

Erişkin süngerler temelde katılaşmış hayvanlar olmasına rağmen, bazı deniz ve tatlı su türleri dolayı günde 1-4 mm’lik bir hızla deniz yatağının üzerinde hareket edebilir. Birkaç tür tüm bedenlerini kontrakte edebilir ve çoğu oskula ve ostialarını kapatabilir. Yetişkinler hareketsizken yavrular serbestçe dolaşabilir ya da yüzebilirler.

Süngerlerin Kullanım Alanları

Süngelerin en önemli kullanım alanı ise ev ve vücut temizliğinde kullanılmalarıydı. Geçmişte bu kullanım yöntemi oldukça yaygındı. Tamamen yumuşak fibröz iskeletlere sahip olan birkaç türü binlerce yıldır insanlar tarafından dolgu ve temizlik aletleri de dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Günümüzde ise pek fazla tercih edilmiyor. Günümüzde sünger benzeri materyallerin çoğu şimdi sentetiktir.

Süngerler ve mikroskobik endozimanları artık çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç kaynakları olarak araştırılmaktadır. Yunuslar süngerleri yem arama aracı olarak kullanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Süngerler İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Süngerleri tanımlayınız?
2. Süngerlerin yaşam alanları nerelerdir?
3. Süngerlerin özellikleri nelerdir?
4. Süngerlerde beslenme nasıldır?
5. Süngerlerde üreme nasıldır? Nasıl çoğalırlar?
6. Süngerlerin kullanım alanları nelerdir?
7. Süngerler hangi grupta yer alır?
8. Süngerlerin iç iskeleti nasıldır?
9. Süngerler nasıl hareket eder?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com