Sürüngenlerin Genel Özellikleri
Karasal hayata uyum sağlayan ilk omurgalı hayvanlar grubu sürüngenlerdir. Sürüngenlerin hem karada hemde suda yaşayan türleri bulunur. Sürüngenlerde larva evresi yoktur. Vücutları keratinden yapılmış pullar ve kemiksi plakalar tarafından kaplanmıştır.
Sürüngenlerin suda yaşayanları da karada yaşayanları da akciğer solunumu yaparlar. Sürüngenlerin bazı türleri bacaksızdır bazı türleri ise 4 bacaklıdır. Vücut sıcaklıkları çevre sıcaklığına bağlı olarak değişir.
Sürüngenlerin beslenmesi ise iki türlüdür. Genellikle beslenmek için diğer hayvanları avlarlar ancak bazı türler (kaplumbağa, kertenkele) bitkisel besin maddelerinden esas besin ihtiyacını karşılar.
Sürüngenlerin bazı türlerinde değiştirme yada gömlek değiştirme görülür. Yılanlar ve kertenkelelerde zaman zaman meydana gelir.
Deri (gömlek) değişimi: Yılan ve kertenkelede büyümeyi engelleyen pullu derinin zaman zaman yenilenmesi olayıdır.
Sürüngenlerda üreme ayrı eşeyli gerçekleşir. Bu canlılarda hem iç döllenme hemde dış gelişme görülür. Üremek için suya ihtiyaç duymazlar. Sürüngenlerde başkalaşım, kuluçkaya yatma ve yavru bakımı yoktur.
Sürüngenlere örnekler: Kertenkele, bukalemun, geko, timsah, yılan, su kaplumbağası vb.
Kısaca Sürüngenlerin Özellikleri
- Vücutları keratinleşmiş pullarla kaplıdır.
- Vücut ısısı değişken canlılardır.
- Karada ve suda yaşarlar.
- Akciğer solunumu yaparlar.
- İç döllenme görülür.
- Yumurta ile çoğalırlar.
Sürüngenler İle İlgili Sorular
Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.
1. Sürüngenlerin özellikleri nelerdir?
2. Sürüngenler nasıl çoğalır?
3. Sürüngenlerde yavru bakımı var mı?
4. Sürüngenlerde beslenme nasıldır?
5. Sürüngenlere örnekler veriniz?
6. Sürüngenlerde Deri değişimi nedir?
7. Deri değiştiren hayvanlar nelerdir?