Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Biyoloji

Yararlı Bakterilerin İsimleri Nedir? Özellikleri ve Yararları

Faydalı Bakteriler (Yararlı, İyi, Dost Bakteriler)

Faydalı bakterilere aynı zamanda probiyotikler de denir. Yararlı bakteriler, iyi bakteriler yada dost bakteriler olarak da bilinir. Bu bakteriler vücudumuzda doğal olarak ikamet eden bakterilere benzer. İnsan sindirim sisteminde bulunan canlı, laktik asit üreten mikroorganizmalara benzerler.

Sponsorlu Bağlantılar

Probiyotikler sağlık için faydalı etkilere sahiptir ve bunlar yoğurt veya çeşitli diyet takviyelerinde mevcuttur. Probiyotikler özel kullanımlar için kapsüller ve kremler halinde formüle edilmiştir. İyi bakterilerin farklı türleri de bulunur. Doktora danışmadan probiyotik ya da başka bir yararlı bakteriyi besin takviyesi olarak kullanmak önerilmez. Probiyotik bakterilerin çoğu Lactobacillus veya Bifidobacterium türünün üyesidir.

Yararlı Bakterilerin Listesi

Bilinen faydalı bakterilerini isimleri aşağıdaki gibidir;

  • Lactobaccilus Acidophilus
  • Lactobacillus Rhamnosus
  • Bacillus Coagulans
  • Bifidobakteriyum Animalis
  • Escherichia Coli
  • Lactococcus Lactis
  • Lactobacillus Reuter

Şimdi bu faydalı bakterilerin özelliklerini ve yararlarını kısa kısa açıklayalım.

Lactobaccilus Acidophilus

Lactobaccilus acidophilus, piyasadaki en yaygın ve çok yönlü probiyotiklerden biridir. Yoğurt kültürlerinde sıkça kullanılır ve yüzlerce alt tür ve tür geliştirilmiştir. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, Lactobaccilus acidophilus’un en güvenilir kullanımı bakteriyel vajinozun tedavisindedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Lactobacillus Rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus bakterisi Lactobaccilus acidophilus’a benzer bazı tıbbi etkiler gösterir, ancak daha pahalıdır ve aynı miktarda fayda sağlamaz. “Tıbbi Mikrobiyoloji Dergisi”, “Bağırsak bağışıklığı üzerinde faydalı etkileri olduğu kanıtlandı.”

Bacillus Coagulans

B. coagulans oldukça nadir bulunur. Lactobacillus ve Bifidobacterium türlerinden farklı olarak bu bakteri türü ticari gıdalarda hiç kullanılmamıştır. Bacillus coagulans bakterisi nde insanlarda çeşitli sağlık sorunları için kullanılan probiyotik mevcuttur. Örneğin, bir antibiyotik rejimi ile bağlantılı ishal gibi gastrointestinal bozuklukların tedavisinde, çocuk ishallerinde, inflamatuar bağırsak hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu gibi durumlarda yararlı olabilir. Ancak bu bakteri için yapılan klinik incelemeler yetersizdir.

Bifidobakteriyum Animalis

Bifidobakteriyum animalis, sindirim düzgünlüğünü geliştirme kabiliyeti ile ünlüdür. Sıklıkla irritabl bağırsak sendromu veya kronik kabızlık geçirenler için kullanılır. Bifidobakteriyum animalis’in bir alt türü, patentli “Bifidus regularis” adı altında bir yoğurt üretici tarafından satılmaktadır.

Escherichia Coli

Escherichia coli nadiren bakterilerin “iyi” bir türü olarak düşünülürken, bazı patojen olmayan türler aslında terapötik değeri taşır. 2005 yılında “Inflammatory Bowel Disease” dergisinde yayınlanan bir Japon araştırması, Escherichia coli’nin dostane türleri aslında ülseratif koliti önleyebileceğini ve tedavi edebildiğini gösterdi.

Lactococcus Lactis

Lactococcus lactis, diğer probiyotik türlere kıyasla sınırlı tıbbi değere sahiptir, ancak geniş ticari değer sunmaktadır. Peynir ve ayranın hemen hemen tüm biçimleri için uygun Lactococcus lactis türleri kullanılarak üretilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Lactobacillus Reuteri

Bazen evrensel probiyotik olarak adlandırılan Lactobacillus reuteri, çoğu hayvanın kolonlarında bulunur ve burada patojen bakterilerle savaşabilir. Lactobacillus reuteri anne sütünde bulunur ve emzirme ile ilişkili bazı immünsüpresif ve anti-gaz etkilerinden sorumlu olabilir.

Yararlı Bakteriler İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Yararlı bakteri nedir?
2. Faydalı bakterilerin isimleri nelerdir?
3. Yoğurtta bulunan bakteriler nelerdir?
4. Peynir ve ayran gibi ürünlerde hangi bakteri kullanılır?
5. Anne sütünde bulunan bakteri hangisidir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com