Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?
Yenilenemez Enerji Kaynağı Nedir?: Kullandıkça tükenen ve yeniden oluşması uzun zaman alan enerji kaynaklarına yenilenemez enerji kaynakları denir.
Yenilenemez Enerji Kaynakları Önemi: Yenilenemez enerji kaynaklarına erişim daha kolaydır ve kullanımı da kolaydır. Bu nedenle günümüzde en çok tercih edilen enerji kaynakları yenilenemez enerji kaynaklarıdır. Üretiminin kolay olması, toplumsal açıdan istihdam yaratması ve teknolojik gelişmelere katkı sağlaması açısından çok önemlidir.
Yenilenemez enerji kaynakları özellikle çevreye büyük zarar vermektedir. Kaynakların tükenmesi sürdürülebilir olmadığını gösteriyor. Olumsuz etkilerinden dolayı yenilenemez enerji kaynakları için tedbir alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Alınan tedbirler arasında atıkların ayrıştırılması, depolanması, karbon salınımını azaltacak tedbirlerin alınması, baca filtreleme sistemlerinin geliştirilmesi, iletim hatlarındaki kayıpların önlenmesi gibi seçenekler yer alıyor.
Enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklar ve yenilenemez enerji kaynakları olmak üzere ikiye ayrılır.
Yenilenemez enerji kaynakları şunlardır;
- – Fosil Yakıtlar
- kömür
- petrol
- doğal gaz
- Nükleer Enerji
Kömür Enerjisi
Kömürü oluşturan elementler karbon, hidrojen ve oksijendir. Yanıcı bir kayaç olan bu bileşim, miyonlarca yıl içerisinde oluşur. Bitkilerin ve hayvan atık-kalıntılarının bataklık alanlarda birikmesi, süreç içinde bu birikintilerin üzerinde tabakaların oluşması, bu tabakalar nedeniyle oluşan ısı ve basınç etkisiyle de bu birikintilerin fiziksel ve kimyasal değişime uğraması sonucunda oluşur.
Petrol Enerjisi
Hidrokarbon, oksijen ve sülfür gibi elementlerden oluşan ve yanıcı bir yağ olan karışık yapılı bir bileşiktir. Kaygan yapıya sahip madeni bir yağdır. Petrolün oluşması binlerce yılda gerçekleşir. Yer altında sıkışan hayvansal ve bitkisel organizmalar petrolü oluşturmaktadır. Petrol yer altında kayaçların arasında bulunur.
Petrol geçirgen kayaç ve toprakların arasından süzülerek petrol kuyularının ve rafinerilerin içine toplanır. Yerin altındaki petrol belli bir alanda havuz gibi toplanarak bulunmaz. Ham petrol şeklinde çıkarılan petrol rafinerilerde işlenerek kullanılabilir hale getirilir. İşlenen petroldan benzin, mazot, fuel-oil, LPG (Likit Petrol Gaz), gaz yağı gibi yakıtlar elde edilir. Aynı zamanda asfalt ve katran ve plastik gibi petrokimyasal ürünler elde edilir.
Doğal Gaz Enerjisi
Yanıcı, kokusuz ve renksiz olan doğal gaz birçok hidrokarbonun bileşimi ile oluşur. Doğal gaz havadan daha hafif bir gazdır. Doğal gaz da bir petrol türevidir. Yer altında petrol ile birlikte bulunabildiği gibi yalnız başına da bulunabilir. Doğal gaz çıkarıldıktan sonra işlenmez ve çıkarıldığı hâli ile kullanılır. Çıkarılan doğal gaz borular vasıtası ile aktarılır ya da sıvılaştırılıp tankerlere yüklenerek kullanılacağı yere aktarılır.
Nükleer Enerji
Atom çekirdeklerinden parçalanması yada birleştirilmesi ile elde edilen enerjiye nükleer enerji denir. Büyük atom çekirdeğine sahip uranyum gibi elementlerin parçalanması ortaya çıkan çok büyük enerjidir. Ya da küçük atom çekirdeğine sahip hidrojen gibi elementlerin birleştirilmesi ile ortaya çıkan çok büyük enerjidir.
Bunun en doğal örneği ise Güneşʼtir. Güneş enerjisi hidrojen atomlarının birleşerek helyum atomunu oluşturması ile ortaya çıkan nükleer enerjidir. Güneşte açığa çıkan bu nükleer enerjinin çok küçük bir kısmı dünyanın ısınması ve aydınlanması için yeterlidir.
Nükleer enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren tesislere nükleer reaktör adı verilir. Nükleer reaktörlerde enerji, atom çekirdeğinin parçalanması sonucunda elde edilir.
Yenilenemez Enerji Kaynaklarının Avantaj ve Dezavantajları
Avantajları | Dezavantajları |
|
|
Yenilenemez Enerji Kaynakları İle İlgili Sorular
Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.
1. Yenilenemez enerji kaynağı nedir?
2. Yenilenemez enerji kaynakları nelerdir?
3. Yenilenemez enerji kaynaklarının önemi nedir?
4. Yenilenemez enerji kaynaklarının avantajları ve dezavantajları nelerdir?
5. Yenilenemez enerji kaynaklarının zararları nelerdir?
6. Kömür nedir? Nasıl elde edilir?
7. Petrol nedir? Nasıl elde edilir?
8. Doğal gaz nedir? Nasıl elde edilir?
9. Nükleer enerji nedir? Nasıl elde edilir?
10. Nükleer reaktör nedir?
“Yenilenemez Enerji Kaynakları Nedir? Önemi, Avantaj ve Dezavantajları” için 2 yanıt
çok güzel bayıldımmm💖
ÇOK GUZELMIS NE BU