Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Biyoloji

Yumuşakçaların Özellikleri, Beslenmesi, Üremesi ve Ekonomik Önemi

Yumuşakçaların Genel Özellikleri

Omurgasız hayvan grubunda yer alan yumuşakçalar bu gurubun en büyük ikinci hayvan grubudur. Omurgasız hayvan grubunun en büyük grubu eklem bacaklılardır. Yumuşakçalar hem şekil bakımından hemde büyüklük bakımından çok fazla değişik örneklere sahiptir. Yumuşakçalar arasında 1 milimetre vücut büyüklüğüne sahip salyangozlar da bulunur, 16 metre boy ve 2 ton ağırlığında mürekkep balıkları da bulunur. Boy ve ağırlık bakımında çok değişken türlere sahip bir gruptur.

Sponsorlu Bağlantılar

Yumuşakçaların vücutları yumuşak ve kabukludur. Kabuklarının altında manto adı verilen ince bir doku tabakası bulunur ve bu tabaka vücutlarını örter. Bu canlıların iç organları da gelişmiştir. Yumuşakçaların ayakları da farklı işlevleri yerine getirmek için farklılaşmıştır. Toprağı kazma, sürünme, avlarını yakalama gibi görevleri yerine getirecek şekilde ayakları farklılaşmıştır.

Yumuşakçaların suda yaşayan türleri solungaç solunumu yapar, karada yaşayanlar ise manto boşluğunun genişlemiş yüzeyi ile solunum yapar. Açık dolaşım görülür ancak kafadan bacaklılarda (mürekkep balığı, ahtapot) kapalı dolaşım görülür. Beyin ve sinir kordonu bulunur. Dokunma, kimyasal tepkime gibi etkenlere duyarlı yapıları/gözleri vardır.

Kısaca Yumuşakçaların Özellikleri

  •  Gerçek vücut boşluğuna sahip canlılardır.
  •  Suda ve karada yaşarlar.
  •  Vücutları nemlidir.
  •  Karada yaşayanları deri solunumu, suda yaşayan solungaç solunumu yapar.
  •  Vücutlarının çevresinde kavkıları bulunur.

Yumuşakçaların Yaşam Alanı, Beslenmesi ve Üremesi

Yumuşakçaların yaşam alanları çok geniştir. Hem tuzlu sularda yaşarlar, hem tatlı sularda yaşarlar hemde karada yaşarlar. Yumuşakçalarda üreme ise eşeyli olarak gerçekleşir. Suya çok sayıda sperm ve yumurta bırakırlar. Döllenme suda gerçekleşir.

Yumuşakçalar hem otçul, hem etçil hemde parazitik beslenme türlerine sahiptir. Suda yaşayan türler sudaki organik maddeleri süzerek beslenir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ahtapot, mürekkep balığı, salyangoz, istiridye, midye, fazganella, dentalyum, kiton yumuşakçalara örneklerdir.

Yumuşakçaların Kullanım Alanları

Yumuşakça türlerinin bir çoğu insanlar için besin maddesi olarak kullanılır. Bu nedenle yumuşakçalar avlanarak satılır. Bir çok insan içi geçim kaynağı görevi görür. Aynı zamanda istiridyelerden elde edilen inci ile sedef, takı ve süs eşyası yapımında kullanılmaktadır. Bu da büyük bir ticari kazanç kapısıdır.

FAYDALI BİLGİ: İstiridye içindeki inci nasıl oluşur biliyor musunuz? Bazı istiridye türlerinin içerisine kum tanesi girer. İstiridye bu kum tanesinin tahriş edici etkisini yok etmek için kum tanesinin çevresini sedef salgısı ile kaplar. Bunun sonucunda ise inci tanesi oluşur.

Yumuşakçalar İle İlgili Sorular

Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.

1. Yumuşakçaların hakkında kısa bilgi veriniz?
2. Yumuşakçaların özellikleri nelerdir?
3. Yumuşakçalar nasıl ürer?
4. Yumuşakça türlerine örnekler veriniz?
5. Yumuşakçaların ekonomik önemi ve kullanım alanı nedir?
6. Yumuşakçalar nerede yaşar?
7. Yumuşakçalar nasıl beslenir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com