Şiir Nedir?
Şiir: Ritimli sözler, zengin imgelerle ve seslerin uyumlu kullanımı ile ortaya çıkan, edebî anlatım biçimine şiir denir. Kısaca şiir, zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan edebî türdür. Şiirin aynı zamanda manzume, nazım ve koşuk olarak da bilinir.
İmge: Kişinin zihninde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, hayal, hülya.
Şiir insanda coşku uyandırır ve duygularına hitap eder. Aynı zamanda insanın hayal gücüne ve imgeye dayanır. Şiir için en önemli parçalar imge, çağrışım ve sezgidir. Şiirde etkili söyleme ve ahenk önemlidir.
Nazım: Ölçülü ve uyaklı olan şiirlere nazım denir. Diğer bir tabirler, hayallerin, duyguların ve düşüncelerin ölçülü ve uyaklı bir şekilde anlatılmasına nazım denir. (Bkz: Nazım Birimleri)
Şiirler her zaman kendi döneminin özelliklerini ve izlerini okuyucuya sunar. Şairler kendi yaşadıkları dönemin kültürünü, inancını, sosyal yaşantısını, siyasi durumunu, sanat anlayışını vb. şiirlerinde işler.
Şiir Geleneği: Ortak zevk ve dil anlayışı bulunan şairlerin, ortak şekil, imge, ahenk ve temalar kullanarak oluşturduğu şiir anlayışına denir.
Bütün şairler kendilerinden önce oluşan bu gelenekten genellikle etkilenirler ve kendilerinden sonra gelen şairler de oluşturulan bu şiir anlayışından etkilenirler.
Şiir Özellikleri
- Şiir düş gücüne ve imgeye dayanır.
- İnsanın duygularını ve coşkusunu ortaya çıkarır.
- Çağrışım, imge ve sezgi önemli bir yer tutar.
- Ahenkli ve etkili bir söyleyiş ön plandadır.
- Şiirler ölçülü ve uyaklı dizeler hâlinde olabilir.
- Her şiir oluştuğu dönemden izler taşır.
- Şiirler kendi döneminin sosyal, siyasi, kültürel, inanç ve sanat zevkini yansıtır.
Şiir İle İlgili Sorular
Bu konuda öğrendiklerimizi sorularla pekiştirelim. Aşağıdaki sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anlamışsınız demektir.
1. Şiir nedir? Kısaca açıklayınız.
2. Nazım nedir?
3. Şiir geleneği nedir?
4. İmge nedir?
5. Şiir özellikleri nelerdir?
“Şiir Nedir? Şiir Özellikleri Nelerdir?” için 2 yanıt
kıta, mısra felan onlarıda yazmalıydın
Evet