Sponsorlu Bağlantılar
Kategoriler
Kimya

Su Sertliği Nedir? Sert Su ve Yumuşak Su Nedir?

Yağmur Suyu İçilir Mi?

Dünyanın içme suyu kaynağının en büyük kısmını yağmur suları oluşturur. Ancak yağmur suyu da sanılanın aksine çok temiz olmayabilir. Hele bir de bulunduğunuz bölgede havayı kirleten fabrikalar var ise. Yağmur suyu yere düşmeden önce atmosferden geçer ve bulunduğunuz bölgenin atmosferi kirletici maddeler tarafından kirletilmiş ise bu kirli maddeler yağmur suyuna karışır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bulunduğunuz bölgede Çernobil gibi radyoaktif sızıntı olmuş ise yağmur suyunu içmek çok tehlikelidir. Bunun yanı sıra enerji santralleri, kağıt fabrikaları, kimya tesisleri gibi fabrikalardan dolayı yağmur suları kirlenir. Bu fabrikaların zehirli kimyasalları yağmur suyuna geçeceğiz için yağmur suyunu içmek hiç de akıllıca olmayacaktır.

Eğer bulunduğunuz bölge bu gibi zararlılarda arındırılmış bir bölge ise yağmur suyu içilebilir. Ancak yine bu bölgelerde bile düşük seviyede bakteri, toz ve arada bir böcek parçaları bulunabilir. Bu yüzden içmeden önce süzmeyi düşünmelisiniz. Her halükarda yağmur suyu şehir şebeke sularından daha temizdir. Yağmur suyu dışarıdan hiçbir kirletici etki etmediği durumlarda saftır.

Su arıtımı: Yeterince temiz olmayan suların renk, koku, tat, iyon, bulanıklık, mikroorganizmalar gibi istenmeyen özelliklerinin iyileştirilmesine su arıtımı denir.

Saf su: Organik ve inorganik maddelerden arındırılmış tatsız, kokusuz ve renksiz suya saf su denir. Saf suyu içmenin sağlık açısından bir faydası yada zararı yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar

Yağmur suyu da toprağa karışıp kayalardan süzülürken geçtiği yerlerdeki mineraller çözülür ve suyun yapısına geçer. O bölgenin jeolojisine göre yeraltı sularının içerdiği çözünmüş iyon bileşimi değişir.

Ayrıca bkz: Su Kaynaklarının Önemi

Yağmur – Su

Sert Su ve Yumuşak Su

Sert Su: Suda çözünen kalsiyum ve magnezyum gibi iyonlar fazla ise bu tür sulara sert su denir.

Su içerisinde çözünmüş kalsiyum, magnezyum ve değerliği +1’den yüksek olan katyonların miktarı arttıkça suyun sertliği artar. Suyun sertliğinin fazla olması sağlık açısından sorun teşkil etmez. Fakat suyun lezzetini ve temizleme kapasitesini etkiler.

Yumuşak Su: İçinde çözünmüş iyon miktarı düşük olan ve lezzetli olan sulara yumuşak su denir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sert sularda sabun kolaylıkla köpürmez. Bu nedenle sabun sarfiyatını arttırır. İçimi lezzetli değildir. Buharlaştığında çok miktarda çökelti (kireçlenme) bırakırlar. Şehir şebeke hatlarında, sıcak su borularında ve kazanlarda tortu bırakır.

Su Sertliği İle İlgili Sorular

  1. Yağmur suyu içilir mi?
  2. Saf su nedir?
  3. Su arıtma nedir?
  4. Kaynak sularındaki mineraller suya nasıl geçer?
  5. Sert su nedir?
  6. Suyun sertliğini neler artırır?
  7. Su sertliği yüksekse ne olur?
  8. Su sertliği düşükse ne olur?
  9. Sert su sağlık için zararlı mı?
  10. İçimi hoş su hangisidir?
  11. Sert su mu yoksa yumuşak su mu daha lezzetlidir?
  12. Yumuşak su nedir?
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgeniz.com